Дискусия за БАКК - дейност, визия и бъдеще

Съобщение
Автор
Потребителски аватар
Stefan Plovdiv
Супер потребител
Супер потребител
Мнения: 3153
Регистриран на: 06 юни 2011 08:13
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Re: Дискусия за БАКК - дейност, визия и бъдеще

#11 Мнениеот Stefan Plovdiv » 16 апр 2019 22:47

Ачо, тоест BabyFace Bob, в тарапаната първото ти мнение съм го пропуснал.. :oops:
Съгласен съм с теб за повечето неща, особено за това, че докато не се назначат на платени длъжности точните хора, не може да имаме и засилена дейност. Казал съм го пред ОС преди мнооого години.
Аз искам просто един координатор, тоест деен и комуникативен човек. Не адвокат. Те имат друга слава и свестен такъв няма да го задоволят някакви си ...стотин лева.
Ако има един координатор, който (упълномощен или не, в зависимост от нуждата) да върши административната работа и допълнително да е свръзката между отделните хора, вършещи каределени задачи, към момента ще е напълно достатъчно.
Gunner предлага услугата си, ок. Яна да прави рекламата, ок. Минуса иска пластики, за да прави марти, ок. Аз преговарям за среща с община или шеф някакъв, ок. Но е добре един да е запознат с всичко. Председателят не може, ами нека да е секретар/ка или нещо друго, аз му викам координатор. Държи връзка с всички, помага за изпълнението на всички задачи като е в постоянен контакт с необходимите за случая хора. И ще е много лесно.

Относно желанията ти в 5-те точки - мисля, че ни е рано. Не че не съм “за”. Но сме още малко.
Точно в това се състои и проблема ни - няма кой да се нагърби с изпълнението им.
Малки сме все още.
Кеф цена няма!

Потребителски аватар
mashbob
Супер потребител
Супер потребител
Мнения: 1670
Години: 46
Регистриран на: 18 мар 2011 12:26
Skype: mashbob
Местоположение: София
Контакти:

Re: Дискусия за БАКК - дейност, визия и бъдеще

#12 Мнениеот mashbob » 22 апр 2019 14:47

Чудесна тема. Отдавна има нужда от такава. Няколко пъти един или друг от нас е подканвал за такава, но дано сега потръгне. Писал съм доста по форума и извън него, също и по конкретни теми, въпроси, проблеми. Моите позиции остават непроменени. Затова не бързам да взимам отношение тук. Имам какво да кажа и предложа. Ще изчакам обаче, най-вече неактивните до сега симпатизанти и не-пишещи членове да внесат своя дан под формата на конструктивни предложения. Моля без критики, такива си има кой да отправя.
Ако едни и същи хора правят едни и същи неща, не може да очакваме различни резултати.
Най-радостното е, че на последната голяма среща, която посетих, видях много нови хора, които не познавам отпреди, и всички те бяха изключително позитивно настроени. Това ми дава надежда...
Боби от Бояна
Hobby AK 670 KMC
Изображение

Потребителски аватар
divo_cvete
Супер потребител
Супер потребител
Мнения: 1215
Регистриран на: 29 юли 2011 11:33

Re: Дискусия за БАКК - дейност, визия и бъдеще

#13 Мнениеот divo_cvete » 30 апр 2019 16:59

Член съм на БАКК не помня от кога... не е от самото създаване, от малко по-късно да кажем. И винаги съм искала да работя за БАКК - усещала съм я като правилния инструмент за развитие на къмпинг туризма в България, от който аз искам да съм част. Но не се получи. Знаете ли защо? Защото, когато УС работеше добре едно време (в далечните 2012, 2013, 2014), винаги се намираше някой да ругае - "УС не прави това, УС не прави онова, УС трябва да организира събор да пием и да ядем, ама без да ни иска по 20 лв, нали плащаме членски внос; УС прикрива, УС има явно някаква далавера, явно яко лапат, прибират на наш гръб." Мили членове на ОС, защо сте го избрали този УС, като му нямате доверие? А вие, които не сте ОС, кой ви дава право да ругаете работата на работещите безплатно?
А знаете ли колко е дал всеки от УС лично от себе си, за да угоди? МНОГО! Адски много - и пари, и време. Много пари, и много време. Всеки, който е бил част от УС някога от 2011 до сега, си е платил членския внос за 50 години напред. Работил е и на всичкото отгоре си е плащал за това, че работи. Същото важи и за хората, които са изброени по-горе - Яна, Иван, Дочо и Вера, Алекс и Цвети, Ваня...(и тези, които пропускам без да искам).

Аз повече нямам сила да работя по този начин. Т.е. нямам капацитета да служа безплатно на общество, което не оценява и постоянно плюе. Нямам капацитета аз да жертвам, докато някой отгоре ме залива с вряла вода. Че то кой го има? Сигурно само най-великите мазохисти?! Затова мандатът на УС 2018 не беше успешен. И няма как да има успешен УС, докато всичко се случва доброволчески.

Замисляли ли сте се кои са доброволците? Т.е. хората, които извършват безплатен труд? Ученици, студенти, наскоро завършили, които има кой да ги издържа. Или хора, които безрезервно вярват в дадена идея и я изпълняват временно - няколко месеца до година. Няма как да си доброволец цял живот, защото няма какво да ядеш.

Та така... малко лично стана. Извинявам се за емоционалния пролог. Обаче ми се е насъбрало много. Това, което исках да кажа, е че не вярвам, че БАКК ще тръгне по успешен път, докато работи на доброволен принцип. Писали са го и хора преди мен.

А как да работи? - С приходи от членски внос, с печалба от стопанска дейност (примерно от събори), със спонсорства и със спечелени проекти за финансиране. С други думи, докато някой мрънка, че плаща 60 лв годишен членски внос и че му се искат 20 лв за участие в събитие, БАКК няма как да заработи наистина и в полза на къмпинг обществото.

За да може УС да намери спонсорства, за да работи по кандидатстване на проекти за финансиране, трябва да има адекватен минимум от набрани средства, които да покрият възнаграждението на работещите за няколко месеца напред, докато се завърти цялото колело . А откъде да дойдат тези средства? - именно от членски внос. Ама членовете мрънкат, че УС вземаи пари... Е как да стане? Въртим се в омагьосан кръг, схващате ли?

В момента в сметката на БАКК има близо 3600 лв. Ето финансовият отчет за 2018. За да не мисли някой, че нещо крием, прикриваме.
Финансов отчет 2018.pdf
(1 MiB) Свален 48 пъти


Според вас тези 3600 лв. за колко месеца заплата биха стигнали на един човек, който работи на пълен работен ден за БАКК и издържа семейство? За месец, за 15 дни? (Сложете и осигуровките, сложете и административните разходи по управление на Асоциацията).

Проста сметка: 100 члена, по 60 лв годишен членски внос, 6000 лв. Стигат ли 6000 лв. за покриване на годишната заплата на човек, който работи платено за БАКК на цял работен ден? А на половин работен ден? И естествено за покриване на административните разходи на Асоциацията - счетоводство, домейн, хостинг, банкови такси, други административни такси, такса към F.I.C.C., която е четирицифрена сума в евро, твърдо фиксирана цена и която е включена в 60-те лв. членски внос. А ако трябва наем на офис, бюро, ток, вода, адвокат, доразработка на сайта, актуализиране на цялата информация? ...

Така че, преди да седнем да говорим за цели и посоки, в които да се развива БАКК, трябва да направим една много простичка сметка - кой ще работи, за колко ще работи, откъде ще работи и чак тогава - какво ще работи. Защото целите и дейностите са ясни (поне за мен), но без човек, който да ги движи, нищо не вършим.

Потребителски аватар
Babyface Bob
Утвърден потребител
Утвърден потребител
Мнения: 164
Години: 35
Регистриран на: 14 дек 2013 09:43
Skype: sluncheviochila
Местоположение: София

Re: Дискусия за БАКК - дейност, визия и бъдеще

#14 Мнениеот Babyface Bob » 07 май 2019 14:19

И все пак, приятели, трябва да се отчете - БАКК по смисъла и функциите си следва да е професионална организация.
Инак да се кръстим Къмпинг клуб "България" и просто да се събираме от време на време по поляни, защото друго нито можем, нито искаме.
Докато основноположни фигури заемат изчаквателна позиция, мина месец от Събранието. Аз съм все още в УС, но реално не съм в УС, защото така и няма легитимни документи затова. Аз и Цвети можем да си тръгнем по всяко време, дори с личното убеждение, че сме направили каквото сме могли. Не ни го позволява може би само един недъг на възпитанието ни - моралното задължение, което има хубав вкус само при резултати. ;)
След като БАКК е малка организация, то нека целите й са малки, така ще са лесни (евтини). В този смисъл, трето мотивирано предложение от мен, е БАКК да остане с пожелателни функции в сферата на кулинарния туризъм :), като изтрие Фейсбуук профила си, който дезинформира хората.
Не е важно колко си голям за една малка мечта. Обратното също е вярно!

Потребителски аватар
sasho
Утвърден потребител
Утвърден потребител
Мнения: 366
Регистриран на: 19 мар 2011 09:05

Re: Дискусия за БАКК - дейност, визия и бъдеще

#15 Мнениеот sasho » 08 май 2019 07:47

Здравейте приятели аз смятам, че тази организация трябва да я има, като представител на кемпер общността.
Ето го и доказателството - днес прочетох в сайта dir.bg, че кемперите се третират като K2 по отношение на електронните винетки.
Досега сме плащали винетки K1 както за кемперите до 3,5t така и за над 3,5t тъй като всички кемпери идват с сертификат M1.
Ако някой има по-различна информация моля да я сподели. В противен случай ще трябва спешно да направим връзка с АПИ за да си върнем старото положение. И кой ако не БАКК може да се заеме с този проблем?
Пристигна и фактура от FICC за 386евро, което е годишната ни такса за членство. Ако смятате да закриваме организацията да не я плащам?

Потребителски аватар
sasho
Утвърден потребител
Утвърден потребител
Мнения: 366
Регистриран на: 19 мар 2011 09:05

Re: Дискусия за БАКК - дейност, визия и бъдеще

#16 Мнениеот sasho » 08 май 2019 08:17

Извинявам се за грешката - досега сме плащали винетки като за кола К3.

Потребителски аватар
sasho
Утвърден потребител
Утвърден потребител
Мнения: 366
Регистриран на: 19 мар 2011 09:05

Re: Дискусия за БАКК - дейност, визия и бъдеще

#17 Мнениеот sasho » 08 май 2019 09:25

Като се поразрових в специализираните сайтове в закона изрично е посочено, че ППС с тегло до 3,5т са с винетка K3.
Явно е някаква журналистическа глупост или грешка, ама знае ли човек - все пак сме в България.
Ако някой има друга информация нека я сподели.

Потребителски аватар
Данаил Делчев
Утвърден потребител
Утвърден потребител
Мнения: 311
Години: 48
Регистриран на: 27 фев 2016 18:39
Skype: danail_del
Местоположение: Хасково / с. Узунджово

Re: Дискусия за БАКК - дейност, визия и бъдеще

#18 Мнениеот Данаил Делчев » 09 май 2019 12:50

С какво сме карали до сега или с какво ще минем "метър"....всичко ще е до време.
Съпоставям само факти - Словения -винетна система. До 3,5 тона са два вида винетки свързани с височината измерена на предната ос - до 1,3 м и над 1,3 м (което според мен означава че кастенваген и интеграл до 3,5 тона по талон ще са с различни винетки)
http://www.vinetki.eu/slovenia-vinetki-putni-taksi.html
Унгария - електронна винетка
http://www.vinetki.eu/ungaria-vinetki-putni-taksi.html

Интересното заради което публикувам линковете е в цените на целогодишните им винетки.

Словения - 110 и съответно 120 евро(евентуално за дадения пример с интеграл,ама може и да не е така)
Унгария - 130 евро.
Това са до 3,5 тона. За регистрирани над този тонаж....не искам да се ровя. Та с нашите няма и 50 евра за винетка не знам до кога .... ?

п.п. Навсякъде им е ясно какво е кемпер като превозно средство. У нас такова животно нема !


Върни се в “Официални становища и позиции на БАКК”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост