Дискусия за промените в ЗУЧК юни 2019

Съобщение
Автор
Потребителски аватар
divo_cvete
Супер потребител
Супер потребител
Мнения: 1216
Регистриран на: 29 юли 2011 11:33

Re: Дискусия за промените в ЗУЧК юни 2019

#41 Мнениеот divo_cvete » 28 юни 2019 14:41

Stefan Plovdiv написа:И пак се появи отдолу този прословут член 24 в :helo: :smille:


Ами, той е онзи, за който хората пищят, че няма да може да спрат да заредят, да паркират на паркинг на магазин да напазаруват и да отидат на гости на приятели и да спрат в двора им. Но дали това е така ...

Аз, като не-юрист и като нищо неотбиращ закони, си мисля, че това въобще не е така, защото ЗУЧК регулира единствено и само Черноморското крайбрежие, т.е. зони А и Б, т.е. извън урбанизираните територии.

Законът се казва Закон за устройство на Черноморското крайбрежие.
Чл. 3. Черноморското крайбрежие обхваща частта от:
1. територията на страната, попадаща в обхвата на охранителните зони по чл. 9 и островите във вътрешните морски води и териториалното море;
2. (изм. - ДВ, бр. 27 от 2013 г.) акваторията на Черно море, с широчина 200 м, измерена от бреговата линия.

Чл. 9. На територията на Черноморското крайбрежие се създават следните охранителни зони:
1. зона "А" с режим на особена териториалноустройствена защита;
2. зона "Б" със специфични характеристики на територията и специален режим за опазване на териториалните и акваториалните ресурси.

Чл. 10. (1) Зона "А" обхваща частта на акваторията на Черно море по чл. 3, т. 2, крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м извън териториите на населените места, измерена по хоризонтала от границите на морския бряг или на морските плажове.

Чл. 11. (1) Зона "Б" обхваща териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 км от границата на зона "А", с изключение на урбанизираните територии на населените места, определени към датата на влизане в сила на закона.

Законът е в сила от 01.01.2008 г.

Кои обаче са урбанизираните територии към датата на влизане в сила на закона ... вероятно, като искате да паркирате с кемперите, трябва първо да си пускате запитване до общината било ли е целевото ви място урбанизирана територия към 01.01.2008 г. :lol:

Така де, както казах, Сашо ще се консултира с по-вещи в занаята на тълкуването на закони. Но, както се вижда на пръв поглед от тези текстове на този етап, член 24в съвсем не забранява да паркирате за да пазарувате, да ходите на гости, да зареждате с гориво и т.н., особено ако го правите в населените места, където не важи ЗУЧК.

Потребителски аватар
Pirin Penchev
Утвърден потребител
Утвърден потребител
Мнения: 499
Регистриран на: 28 мар 2015 11:55
Skype: vaniaoffice
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Re: Дискусия за промените в ЗУЧК юни 2019

#42 Мнениеот Pirin Penchev » 01 юли 2019 09:09

Цвете, чл. 10 не изключва урбанизираните територии, напротив, изрично са вписани. От там иде страха.

Потребителски аватар
Babyface Bob
Утвърден потребител
Утвърден потребител
Мнения: 164
Години: 39
Регистриран на: 14 дек 2013 09:43
Skype: sluncheviochila
Местоположение: София

Re: Дискусия за промените в ЗУЧК юни 2019

#43 Мнениеот Babyface Bob » 01 юли 2019 10:01

По-долу моето виждане, формирано и повлияно силно от срещата от миналия Четвъртък :

Да припомним, че става дума за ЗУЧК. Това не ни притеснява по-малко, защото такива лобистки норми могат да минат и в ЗТ и да станат национално разпространени. Видяхме, че като Наредби по общини забраните трудно минават, защото противоречат на Конституцията и правото на свободно придвижване из страната.

Това, което трябва да се атакува на този законопроект ( ЗИД на ЗУЧК) или пък на самия Закон, след като го приемат от НС (ясно е, че ветото на Президента ще падне, беше популистки, не добре подготвен, макар и основателен акт), което не зная защо юристите на Президента не са открили, е липсата на легална дефиниция на думите, с които се борави : "кемпер" и "каравана". След като няма такава дефиниция, с какви точни думи борави законодателят тук? Направо лаици са седнали да списват законите, по които всички сме субекти или обекти в последствие.

Ако предположим, че имаме регламентирани какво са кемпер и каравана, словосъчетанието "паркиране на кемпер или каравана" трябва да се прецезира. Какво значи това? Спирам за престой или паркирам, вадя оборудване с намерението да усядам? Знаете на къде бия - всички в Гърция правят точно това. Забранено е "поставянето" - както се изрази Жоро Рибарски, т.е. ваденето на катуна. Паркирай и спи без катуна навред, нямаш проблеми.

Изчистване значението на кемпер и каравана не може да остане без прецезиране на текста за паркиране, за да не си докараме сами проблеми.

Най - общо :
1. Трябва да се въведе легално определение на кемпер и каравана (оттам, например, може да се говори за кемпер - стоп - а като място за настаняване, което евентуално да се категоризира по Наредбата към ЗТ и да заплаща облекчено ДДС и т.н.);
2. Трябва да има ясно обозначени места със забрана на свободно къмпингуване - т.е. да са поставени знаци със зачеркнат кемпер/каравана.
3. Трябва да се разграничи паркиране и къмпингуване като дейности. Навсякъде, където няма знак изрично за забрана, можем да паркираме. Без да вадим катуна.

Аз лично смятам, че точки 1-3 отговарят на всички интереси в спора.
За по-нататъшни действия, БАКК има нужда от правна помощ.

Едно отклонение ще си позволя, за илюстрация на разбирането ми за съществуващата къмпинг среда :
Както казах вече веднъж, кемперът не е газова уредба - да искаш да го избиеш от нощувки. За мен е важно парични потоци да се влеят в българския къмпинг, за да се наблюдава неговото развитие и особено рефинансирането в инфраструктура, отговаряща на европейското ниво, от което се нуждае въпиющо! тоя сектор. Изключително важно и според мен дълг на НПО като БАКК е да работи за разработване на устойчива държавна политика към къмпинг туризма. Такава липсва. Това е една от причините обикновеният, предприемчив гражданин - наследник на подходящ имот - да не иска да инвестира в създаването на места за настаняване от този вид. Първоначалната инвестиция е огромна, възвръщаемостта е изключително бавна, лихвите не чакат силния сезон, трудът се обезценява заради високия процент разходи, присъщи на бизнеса, има силни спънки на политическо равнище от феодализиращата се местна власт. Един от малкото варианти за развитие, е да си имаш собствена земя, да работиш сам и да си от оня особен вид инати, което ти помага в пробиването на път с лакти, но и те ослепява за нужните неща. Така осъмваме с къмпинги за 40 лв нощувката, в които баните са от ОСБ плоскости, а водопроводът - от PVC тръби с канелки за бъчви - е "пуснат" по дърветата. На същия принцип полски ябълки или гръцки домати идват на иска цена в магазина. Защото там има държавни субсидии, ниско ДДС на хранителните продукти и политика на ниската цена към крайния потребител при добра дофинансирана себестойност при производителя. Не казам, че България трябва да дава "туристически субсидии" на клетите ни собственици на къмпинги. Има чуждестранни примери за намеса на държавата в този сектор, което води до повече сигурност и облекчения.
Съвсем скоро за маститите хотелиери със съмнително финансиране ще стане ясно, че къмпингът е важна алтернатива - особено на морето, където презастраояването е факт и отливът не е само вечер - и ще започнат грандомански проекти за къмпинги по 300 дка с вътрешни басейни, нощни заведения и..и...защото нямаме култура. И малкият бизнес е натиснат под водата.
Не е важно колко си голям за една малка мечта. Обратното също е вярно!

Потребителски аватар
divo_cvete
Супер потребител
Супер потребител
Мнения: 1216
Регистриран на: 29 юли 2011 11:33

Re: Дискусия за промените в ЗУЧК юни 2019

#44 Мнениеот divo_cvete » 03 юли 2019 10:19

Pirin Penchev написа:Цвете, чл. 10 не изключва урбанизираните територии, напротив, изрично са вписани. От там иде страха.


Не знам... нямам идея... нямам достатъчно професионална компетениция по този въпрос. ;) Нека някой по-вещ се изкаже.

Потребителски аватар
Д&В
Стандарден потребител
Стандарден потребител
Мнения: 69
Регистриран на: 10 дек 2012 14:38

Re: Дискусия за промените в ЗУЧК юни 2019

#45 Мнениеот Д&В » 11 юли 2019 07:28

Закон спира терора на палатките край морето
В. Труд от 11.07.2019 г., стр. 1 - 3

Всичко е само пари, приятелю!

https://trud.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d1%82%d0%b5-%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d0%b1%d1%80%d0%be%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d1%82%d1%80%d1%83-440/

Потребителски аватар
Stefan Plovdiv
Супер потребител
Супер потребител
Мнения: 3188
Регистриран на: 06 юни 2011 08:13
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Re: Дискусия за промените в ЗУЧК юни 2019

#46 Мнениеот Stefan Plovdiv » 11 юли 2019 07:51

Парламентът очаквано отхвърли ветото на президента.
Това се очакваше.
Какво обаче ми направи впечатление от новините тази сутрин - не тази новина, а репортаж на Нова ТВ за разположени на пясъка баш на Болата три кемпера (журналистката няколко пъти им викаше каравани, което пък подсказва как никой не знае разликата между кемпер и каравана).
След това имаше интервю с хора с типично катунарски разпънати няколко каравани (този път наистина каравани :D ) и един кемпер. Та там човек, видимо замезващ, обясняваше на репортерката с полупълна уста, колко било грозно да спираш на пясъка...
Коментарите си ги оставям настрана.
Затова казах, че прибързани действия не са нужни. Трябва да седнем и да видим какво точно искаме. Аз не искам да гледам гледки по морето като тези. Да разделим къмпингарство от къмпингарство. Защото ако имам къща или кръчма на морето и ми спре някой кемпер отпред, аз ще се обадя на полицията да ги гони също.
Ние че нямаме култура е ясно. Но и че не бива чак такива забрани да има, също е ясно.

Нека всеки се замисли какво точно искаме. И да го синтезираме.
Кеф цена няма!

Потребителски аватар
Gunner
Утвърден потребител
Утвърден потребител
Мнения: 105
Години: 48
Регистриран на: 16 юли 2015 12:55
Skype: kamen874
Местоположение: София
Контакти:

Re: Дискусия за промените в ЗУЧК юни 2019

#47 Мнениеот Gunner » 15 авг 2019 15:39

Нека първо си отговорим на въпроса, защо спазваме правилата когато сме навън и сме "европейци" и защо им теглим една дълга, когато сме си в къщи?!
Знам или по-скоро, се опитвам да вярвам, че повечето хора тук се държат еднакво и на двете места, с уважение към природата, околния свят и правилата, но проблема е, че сме твърде малко!
Решението е комплексно и съдържа в себе си възпитание, твърди и безкомпромисни санкции и вероятно поощряване! За да го има този резултат, ние тук, трябва да се обединим около ясна позиция и дългосрочна цел, съвестта засрана с години, няма да се промени лесно! Excuse my French!
EuraMobil 635VB


Върни се в “Дискусии”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост